Napište nám jsme na FB
Drobečková navigace

Úvod > ŠJ > Informace ke stravování

Informace ke stravování

 

Vážené maminky, Vážení tatínci, Vážení strávníci,

          naše školní jídelna při ZŠ Komenského 6 ve Žďáře nad Sázavou uvaří každý den více než 600 obědů. Vaříme jak pro naši školu, tak také pro sousední ZŠ Komenského 2. Tam dovážíme cca 430 obědů. A to je přes 600 jazýčků, přičemž každý z nich má své chuťové priority. Cílem našeho desetičlenného týmu je nasytit strávníky tak, aby neměli hlad a aby jim chutnalo. Některé dny je možnost výběru ze dvou jídel, v některé pouze z jednoho, ovšem u nás vždy uvařeného pouze z kvalitních surovin.

Výše ceny surovin nutných k uvaření oběda je odstupňovaná podle věku dítěte takto:            22 Kč 3-6 let, 24 Kč 7-10 let, 26 Kč 11-14 let, 28 Kč 15 a více let. Jsou to ceny bez dalších nákladů, jako jsou energie, opotřebení strojů, mzdy kuchařek, úklid. Ale je třeba říct, že v ceně je na tácku polévka, hlavní jídlo, kompot nebo ovoce nebo salát nebo moučník a pití. Rodiče žáků platí pouze výdaj na suroviny, nic víc.

Výběr surovin musí být volen tak, aby v průběhu sledovaného období naplnil tzv. spotřební koš – což je norma, která školní jídelně určuje jaké množství masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, tuků, cukrů, zeleniny, ovoce, brambor, luštěnin musí mít strávník měsíčně na svém poledním talíři. Od 100% plnění sledované komodity je možná odchylka ve výši +- 25%. V zásadě je to „to“, co kontroluje Česká školní inspekce. Zde si můžete přečíst, co ČŠI o těchto kontrolách souhrnně píše..

Mnoho hodin jsem strávil debatou na téma kvalita a chuť ve školní jídelně. Ať už v roli ředitele školy, strávníka, rodiče či předsedy spolku rodičů. Téma, se kterým jistě ještě mnoho hodin strávím. Můj výstup z těchto debat je jednoduchý – všichni ve školních jídelnách dělají, co mohou, aby ze surovin a daného rozpočtu uvařili co nejlépe - tudíž co nejkvalitněji a nejchutněji. Ze školní kuchyně kupodivu není nic, co bych nemusel, vím, z čeho se vaří. Byť já sám mám nějaká jídla preferovaná, asi jako každý jiný. Ale jsou to spíš výjimky. O mě ale toto povídání není, možná bude lepší přečíst si článek od šéfa Asociace školních jídelen pana Karla Jahody.

         Přál bych všem našim strávníkům, aby jim jídla uvařená v naší školní kuchyni chutnala a pokud by tomu tak nebylo, aby využili možnosti nechat nám vzkaz v knize „Přání a stížností“, kterou najdou ve školní jídelně. Ke vzkazům bych jen chtěl poprosit o konkrétnost, protože vzkaz „bylo to málo slané, bylo to studené“ apod. jsme schopni ve školní kuchyni rozklíčovat a pracovat s ním, ovšem poselství zprávy typu „nechutnalo mi to“ bohužel nerozluštíme. Za všechny podněty, které povedou ke zkvalitnění stravování, budeme rádi.

 

Přejeme Vám dobrou chuť

 

Helena Urbánková, vedoucí školní jídelny a její tým kuchařek

Mgr. Ivo Kuttelwascher, ředitel školy

 

23. 10. Teodor

Zítra: Nina

Návštěvnost stránek

160123