Napište nám jsme na FB

Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > ŠJ > Jídelní lístek

Jídelní lístek

listopad.pdf

Alergeny

Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejichž seznam je v nařízení uveden. Každý členský stát si pak může rozhodnout o konkrétních způsobech, jakými o tom bude spotřebitel informován.

Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:

01 - obiloviny obsahující lepek
02 - korýši a výrobky z nich
03 - vejce a výrobky z nich
04 - ryby a výrobky z nich
05 - jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
06 - sójové boby (sója) a výrobky z nich
07 - mléko a výrobky z něj
08 - suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
09 - celer a výrobky z nich
10 - hořčice a výrobky z ní
11 - sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12 - oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
13 - vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14 - měkkýši a výrobky z nich

Čísla alergenů budou uvedena na jídelním lístku, při objednávání obědů je rovněž vidíte na objednávkovém formuláři.